Soudní proces proti odstranění pamětních desek v Tveru. První jednání.

October 19, 2020 | Zdroj: 

Mezinárodní Memoriál

Dne 19. října 2020 proběhlo u Tverského centrálního okresního soudu jednání o uznání nezákonného počínání Tverské státní lékařské univerzity (TGMU), a to na základě žaloby Mezinárodního Memoriálu podané na výše zmíněnou univerzit.

Připomeňme si, že přibližně 29 let visely na fasádě TGMU dvě pamětní desky připomínající obětí poprav sovětských a polských občanů, ke kterým docházelo ve zdejších prostorách vnitřního vězení UNKVD v Kalininské oblasti ve 30.-50. letech během stalinského teroru. Desky byly umístěny v letech 1991 a 1992. Obě desky byly univerzitou odstraněny 7. května 2020 pod záminkou plnění pokynu státního zastupitelství centrální částí města Tver z 25. října 2019 № 27-15-2019, který údajně nařizuje odstranění pamětních desek. Mezinárodní Memoriál se obracel na TGMU s prosbou navrátit pamětní desky na jejich místo, avšak lékařská univerzita nevyhověla. Mezinárodní Memoriál a dalších 16 žalobců, z nichž 14 jsou příbuznými zastřelených, kteří byli popraveni ve vnitřním vězení Kalininského UNKVD, požadují nejenom označení demontáže za nezákonnou, ale také navrácení desek na původní místo.

Soudní případ vede soudkyně Irina Rajskaja. O výsledcích jednání informoval právník Vladimir Tregubov, který zastupuje žalobce. K materiálům případu byl připojen dopis od státního zastupitelství Tverské oblasti, ve kterém je uvedeno, že demontáž byla provedena TGMU. A dále rozhodnutí o zamítnutí zahájení trestního řízení, ve kterém rektor TGMU vysvětluje, že demontáž byla provedena zaměstnanci administrativy centrální části města Tver. Jako zainteresované osoby byly do případu zařazeni správa města Tver, správa centrální části Tver a státní zastupitelství Tverské oblasti. Na základě jejich vysvětlení se bude projednávat otázka o zařazení těchto institucí na stranu žalovaných.

Další jednání je stanoveno na 9. listopadu 2020.

Čtěte také:

Atentát na paměť
Katyňský masakr: Odstraněný památník připomínal i oběti z českých zemí