Projednání odvolání v případu Jurije Dmitrijeva bude pokračovat 28. září

September 21, 2020 | [not available] | Zdroj: 

Mezinárodní Memoriál

Dne 16. září 2020 měl Nejvyšší soud republiky Karélie projednat odvolání a žaloby proti druhému rozsudku v případě ředitele karelského Memorialu, Jurije Dmitrijeva. Zasedání bylo odloženo do 22. září z důvodu nemoci advokáta Viktora Anufrijeva. Zasedání bude nakonec pokračovat 28. září.

Dmitrijevův advokát Viktor Anufrijev žádal o odložení až do 28. září, čemuž bohužel soud nevyhověl a určil na 22. září Dmitrijevovi nového advokáta. Tento fakt vyvolal velké znepokojení - jak se může nový advokát během několika dnů seznámit s tak složitým případem? Nakonec soud v Petrozavodsku 22. září rozhodl o pokračování jednání o týden později, kdy se obhajoby bude moci ujmout opět Viktor Anufrijev.

Podle rozsudku Petrozavodského městského soudu ze dne 22. července 2020 měl být Jurij Dmitrijev propuštěn na svobodu už v listopadu. Byl shledán nevinným u čtyř z pěti obvinění (u tří z nich až napodruhé). Ačkoliv soud schválil nejtěžší obvinění, vyměřený trest (3,5 roku odnětí svobody s přísnou ostrahou) je podstatně nižší než dolní hranice stanovená příslušným zákonem (12 let). Rozsudek neuspokojil ani jednu ze stran. Prokuratura požaduje prodloužit trest odnětí svobody na 13 let, aby trest odpovídal „vině“, kterou soud formálně přiznal. Obhajoba trvá na úplném zproštění viny Dmitrijeva.

Jurij Dmitrijev byl obviněn z výroby dětské pornografie, páchání sexuální kriminality proti nezletilé osobě, nepovoleného držení zbraní a poté i z páchání násilných činů sexuální povahy proti nezletilé osobě. Sám Dmitrijev veškerou vinu odmítá. Společnost pro lidská práva Memorial, po prostudování dostupných informací k případu, shledala tento případ vykonstruovaným, a uznala Dmitrijeva jako politického vězně. Skutečným důvodem pro pronásledování Jurije Dmitrijeva byla zjevně jeho aktivita usilující o uchování paměti politických represí, zejména v souvislosti s popravami v letech 1937-1938 místě zvaném Sandarmoch u Medvěžegorska.

Poškozenou v případu je Dmitrijevova adoptivní dcera, které bylo v době jeho zatčení 11 let (dnes je dívce 15 let a je v péči své babičky). Na jejím svědectví je založeno obvinění z násilných činů, která soud nezrušil.

Existují informace, že dívka byla vystavena morálnímu tlaku, a její slova byla při přelíčení o činech spojených s péčí o dítě, včetně období nemoci, záměrně dezinterpretována, přičemž jim byl přičten sexuální podtext.

Od chvíle Dmitrijevova zatčení do dubna 2018 dívka nikdy neprojevila nenávist vůči svému adoptivnímu otci. Těžce prožívala odloučení od něj i od rodiny, ve které prožila osm let. Zatčení a obvinění milované osoby jí nepochybně způsobilo ohromné trauma. Situace, ve které byla proti němu v podstatě uměle postavena jako oběť, je příliš složitá pro chápání náctiletého, jehož celý dřívější svět byl zničen.

Trest, který pro Jurije Dmitrijeva požaduje prokuratura, se pro 64letého historika může stát trestem smrti. Není známo, jak tento soud ovlivní osud dívky, která se stala nedobrovolnou rukojmí při pronásledování jejího adoptivního otce.