Open call pro umělce

June 01, 2022 | Zdroj: 

Memorial Česká republika

Memorial Česká republika a Gulag.cz připravují výstavu věnovanou pamětnímu místu Sandarmoch a ruskému historikovi Juriji Dmitrijevovi. Hledáme umělce, kteří by výstavu doprovodili vlastní tvorbou. Deseti umělcům, jejichž díla vybere komise, jsme schopni nabídnout symbolický honorář ve výši 7 000 Kč.

(текст українською нижче)

Obsah a cíle výstavy

Sandarmoch je místo v Rusku ležící u finských hranic, kde bylo v letech 1937-1938 (v době vrcholících stalinských represí) popraveno 6 tisíc vězňů různých národností: Rusů, Karelů, Finů, Čechů a dalších. Mimo jiných zde zahynulo téměř tři sta Ukrajinců, včetně známých osobností kulturního života Ukrajiny, mezi nimi např. režisér Les Kurbas, spisovatelé Mykola Kuliš, Valerjan Pidmohylnyj a Geo Škurupij.

Právě kvůli těžko pochopitelnému masakru mělo být toto místo navždy zapomenuto. Nestalo se tak hlavně díky ruskému historikovi Juriji Dmitrijevovi a společnosti Memorial. V roce 1997 objevil Dmitrijev a jeho kolegové přesnou polohu popraviště a Memorialu se postupně podařilo zdokumentovat a dohledat jména většiny popravených.

V té době oficiální ruské úřady práci Jurije Dmitrijeva a Memorialu podporovaly. V Sandarmochu se pořádaly pietní akce a Dny paměti, kterých se účastnily i mezinárodní delegace. Byl zde vztyčen kozácký kříž na paměť popravených Ukrajinců. V roce 2014 se však Dmitrijev otevřeně postavil proti ruské anexi Krymu, začal být pronásledován a v současnosti je za vykonstruované provinění odsouzen k 15 letům pobytu v lágru. Člověk, který se věnoval historii gulagů a příběhům vězňů, se sám ocitl v roli vězně a jeho práce má být vymazána z paměti. V podobné situaci se nachází společnost Memorial, která byla před lety označena za zahraničního agenta, vystavena neustálým kontrolám a v únoru 2022 byla definitivně zakázána. V Sandarmochu je stále možné připomínat si minulé události, jen tak nějak v tichosti a bez souhlasu či podpory z oficiálních míst.

Tragický příběh Sandarmochu vyprávějící o násilí a bezpráví je úzce propojen se zločiny, kterých se aktuálně dopouštějí Rusové na Ukrajině. Především je spojuje neochota přijmout zodpovědnost za spáchané zločiny – jak v minulosti, tak v současnosti. Výstavou chceme přispět k tomu, aby paměť na Sandarmoch zůstala živá, aby dostaly prostor hlasy, které měly být umlčeny. A symbolicky bychom proto chtěli dát prostor (nejen) ukrajinským umělcům, kteří by výstavu doprovodili vlastní tvorbou. Díla vytvořená na téma výstavy budou následně nabízena prodeji a výtěžek chceme věnovat na podporu Ukrajiny.

Organizační informace

Vernisáž výstavy je plánována na 5. srpna 2022 do Prahy, následně bude výstava putovat do dalších regionů České republiky, aby se s ní mohlo seznámit co nejširší publikum. V jednání jsou výstavní prostory v Brně, v Ostravě a v Pardubicích. Na všech místech výstavu doprovodí komentované prohlídky a debaty.

Podmínky účasti pro umělce:

Umělecká díla by měla být inspirována některým tématem výstavy. Podrobněji o Sandarmochu a Juriji Dmitrijevovi si můžete přečíst zde (anglicky), zde (rusky) nebo zde (česky). Na těchto webech jsou k dispozici také některé fotografie k tématu.

Forma díla je volná, nicméně díla budou s výstavou putovat do regionů, proto by se nemělo jednat o práce náročné na prostor či dopravu. Může se jednat o objekty určené k instalaci na stěnu, k umístění do vitrín či samostatně stojící.

Pro účast v soutěži je třeba poslat nákres nebo náčrt plánovaného uměleckého výtvoru (spolu s konkrétními informacemi o tom, jak dílo bude vypadat – materiál, rozměry, kdy bude dílo dokončeno) na e-mailovou adresu lenka.bartosova@gulag.cz.

Zaslané náčrty budou posouzeny odbornou komisí. Vybrané účastníky budeme v co nejkratším čase kontaktovat.

Deseti umělcům, jejichž díla vybere komise k účasti na výstavě, jsme schopni nabídnout honorář ve výši 7 000 Kč (náklady spojené s tvorbou díla a symbolický honorář). Dalším umělcům, jejichž díla vybere komise, nabízíme možnost prezentovat svou tvorbu na výstavě a získat 50 % z prodeje svých uměleckých děl (v případě, že díla budou zakoupena). Zbývajících 50 % částky věnujeme na podporu Ukrajiny.

Více informací o tématu výstavy a podmínkách účasti poskytneme na informační schůzce, která proběhne ve čtvrtek 9. června od 17.00 v Praze (místo bude upřesněno). Účast na schůzce je nezávazná, je však nutné se na ni zaregistrovat zde. Registrovat se můžete do úterý 7. června (včetně).

Děkujeme a těšíme se na spolupráci!

Gulag.cz і чеський «Меморіал» шукають митців!

Асоціація Gulag.cz і чеський «Меморіал» готують виставку, присвячену історії Сандармоху і російському історику Юрію Дмитрієву. Ми шукаємо митців, які хотіли би доповнити виставку своїми роботами. 10 митцям, чиї роботи відбере комісія, ми можемо запропонувати гонорар у розмірі 7000 чеських крон.

Зміст і цілі виставки

Сандармох — це лісове урочище в Росії, розташоване недалеко від кордону з Фінляндією, де в 1937-1938 роках (у розпал сталінських репресій) було страчено 6 тисяч в'язнів різних національностей: росіян, карелів, фінів, чехів, словаків та інших. Тут загинуло й майже триста українців, у тому числі відомі культурні діячі: наприклад, режисер Лесь Курбас, письменники Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний та Ґео Шкурупій.

Безглуздість цього страшного злочину вимагала, щоб Сандармох був відданий забуттю. Проте історик Юрій Дмитрієв і товариство «Меморіал» не дали про нього забути. У 1997 році Дмитрієв і його колеги з санкт-петербурзького «Меморіалу» знайшли точне місце розстрілів. Поступово «Меморіалу» вдалося знайти і задокументувати імена більшої частини загиблих.

Спочатку офіційні російські інституції підтримували діяльність Дмитрієва і «Меморіалу». У Сандармосі проводили дні пам'яті, в яких брали участь і міжнародні делегації; тут встановили козацький хрест на згадку про вбитих українців.

Однак у 2014 році Дмитрієв відкрито висловив свою незгоду з російською окупацією Криму. Після цього російська влада почала відкрито переслідувати його, і зараз Дмитрієв засуджений за сфабрикованою справою на 15 років суворого режиму. Людина, яка присвятила своє життя історії ГУЛАГу і долям засуджених, сама повторила цю долю. Тепер результати його діяльності намагаються стерти з історичної пам'яті.

У схожу ситуацію потрапило товариство «Меморіал», яке кілька років тому оголосили іноземним агентом, постійно незаконно перевіряли, а в лютому 2022 року остаточно ліквідували. У самому Сандармоху, втім, як і раніше можна згадувати про події минулого — в тиші і без підтримки і участі з боку держави.

Трагічна історія Сандармоху — історія про насильство і безправ'я — тісно пов'язана з тими трагічними подіями, які розгортаються зараз в Україні. Війну, розв'язану Росією в Україні, об'єднує з Сандармохом насамперед небажання російської влади взяти на себе відповідальність за скоєні злочини — як у минулому, так і зараз. Наша виставка покликана допомогти зберегти пам'ять про Сандармох, допомогти почути голоси тих, кого змушували мовчати. Тому для нас важливо дати можливість українським (але не тільки) митцям взяти участь у цій виставці. Її експонати можна буде купити, а дохід від їх продажу буде переданий на підтримку Україні.

Організаційна інформація

Вернісаж виставки запланований на 5 серпня 2022 року в Празі, далі виставка подорожуватиме по регіонах, щоб її могло побачити якомога більше людей. Зараз обговорюється можливість показати виставку в Брно, Остраві та Пардубіце. Скрізь виставка супроводжуватиметься екскурсійною програмою та публічними дискусіями.

Умови участі для митців:

Художній об'єкт має бути пов'язаний з темою виставки. Детальніше про Сандармох та історію Юрія Дмитрієва можна прочитати тут (англійською), тут (російською) і тут (чеською). На всіх сайтах можна знайти фотографії.

Творити можна в будь-якій формі, однак виставка буде подорожувати, тому бажано, щоб художні об'єкти можна було відносно легко переміщати. Об'єкти можуть стояти окремо, у вітрині або бути прикріпленими до стіни.

Для участі у відборі потрібно надіслати ескіз планованого художнього твору разом з іншою релевантною інформацією (розмір, матеріал, дата створення) на електронну адресу lenka.bartosova@gulag.cz.

Всі надіслані ескізи будуть оцінюватися художньою комісією. З авторами обраних ескізів ми якнайшвидше зв'яжемося.

10 митцям, чиї твори відбере комісія, буде виплачено гонорар 7000 чеських крон (оплата матеріалів і символічний гонорар). Іншим митцям, чиї твори відбере комісія, ми надамо можливість презентувати свою творчість на виставці і отримати 50% від продажу свого витвору (у разі, якщо його буде придбано). Решта буде передана на підтримку України.

Більше інформації про тематику виставки та умови участі можна дізнатися на інформаційній зустрічі, яка пройде в четвер 9 червня з 17.00 (інформацію про місце зустрічі надамо згодом). Участь у зустрічі ні до чого не зобов'язує, проте на неї необхідно зареєструватися тут. Реєструватися можна до вівторка 7 червня (включно).

Будемо раді співпраці і чекаємо зустрічі з вами 9 червня!